Praten over het (online) gedrag van je kind
“Vanaf die dag werd hij steeds stiller. Ik kon er niet achterkomen wat er nou precies was, maar hij trok zich steeds meer terug op zijn kamer en reageerde flauwtjes toen ik vroeg hoe het op school was geweest. Het deed echt pijn om hem zo te zien, maar ik wist gewoon niet hoe ik hem kon helpen.”
Is jouw kind online actief? Weet je hoe je kind zich online gedraagt? Heb je er afspraken over gemaakt? Of vind je het lastig om daarover te beginnen? Welk voorbeeld geef je zelf eigenlijk? Maak jij je daar weleens zorgen over en kun je wel wat tips gebruiken? Lees dan vooral verder!
12 gespreksstarters
Vind je het lastig om het gesprek op te starten of te praten over gedrag online met je kind? We geven je 12 gespreksstarters. Situaties of dilemma’s in de vorm van prikkelende vragen waar je over kunt praten met je kind.
Op de kaartjes vind je vragen als:
- In de groepsapp of op social media wordt een kind gepest. Is dat minder erg dan live pesten?
- Heb je weleens spijt gehad van een reactie die je te snel hebt geplaatst (in de WhatsAppgroep of online)? Vertel eens…
- Je krijgt een vervelend bericht of foto doorgestuurd. Wat doe je: doorsturen, verwijderen, of melden?
Download HIER de kaartjes.
Waarom het gesprek aangaan?
Je kind komt op school, op de sportclub, in de speeltuin of bij de BSO in aanraking met leeftijdsgenoten. Hoe ouder je kind wordt, des te groter de invloed van leeftijdgenoten. Groepsdruk speelt een grotere rol en je kind kan in vervelende situaties komen en moet bepalen wat dan het beste is om te doen.
Als ouder wil je natuurlijk dat je kind zich vrij voelt en naar je toekomt als er iets vervelends gebeurt. Als je kind zich bijvoorbeeld zorgen maakt, gepest wordt of ruzie heeft met een vriendje of vriendinnetje. Je wilt een veilige thuishaven voor je kind zijn, maar weet ook dat je niet altijd en overal paraat kan staan.
Goed nieuws: dat geeft helemaal niets.
Opvoeden is nou eenmaal loslaten.
Als je kind de ruimte krijgt en je regelmatig praat over leuke dingen, komt je kind óók naar je toe bij minder fijne gebeurtenissen. Geef zelf het goede voorbeeld en sta open voor vragen.
Kruip op de bank met wat lekkers en begin een gesprek
Wil je het gesprek aangaan met je kind? Knip de kaartjes uit, vouw ze op en doe ze in een schaal. Pak om beurten een kaartje en praat er samen over.
Laat je weten hoe het is gegaan? Vinden we leuk! Je kunt een berichtje sturen via ons contactformulier.
Download HIER de kaartjes.
Over de blogger
Mijn naam is Denise Bontje. Moeder van 3 jongens. Ik ben opgeleid tot taalkundige en theatermaker. Sinds een jaar of tien heb ik me gespecialiseerd in taal en mediaopvoeding en kinderen.
Ik wil ouders en professionals bewust maken van het belang van mediaopvoeding en hen inspireren om vooral te lezen, kijken, luisteren, spelen en doen met kinderen. Met en zonder scherm. Binnen en buiten. Kinderen hebben daar recht op.