« Terug naar het aanbod

En ze noemden me … Dientje!

Podcast

Vanaf 9 jaar

Producent: een coproductie van BNNVARA en New Tree Media

Duur: ca. 8 - 14 minuten per aflevering

 

Omschrijving

Luister eens… Kwasiba wil je een verhaal vertellen. Háár verhaal. Over hoe een tot slaaf gemaakt meisje uit Demerara, een kolonie vlak naast Suriname, in 1816 opeens in Kampen terechtkwam. In Nederland!

In zes afleveringen neemt een oudere Dientje de luisteraar mee in haar levensverhaal. Ze vertelt hoe ze met haar twee broers leeft op de plantages in Demerara, een voormalig kolonie van Nederland naast Suriname, hoe ze verkocht wordt en vlucht, en hoe ze vervolgens door een rijk Nederlands echtpaar wordt meegevoerd naar Kampen. In Nederland kent men officieel geen slavernij waardoor Dientje als vrij persoon kan leven bij de familie Marius, maar echt vrij, dat blijkt ze toch niet te zijn. Daarom besluit ze terug te keren naar Demerara. Hoe is het om haar familie weer te zien? Kan ze hier wel in vrijheid leven, nu ze een officiële vrijbrief heeft? En voelt ze zich er thuis?

De podcast speelt zich af in de periode van 1815 tot 1822 en is gebaseerd op documenten van het stadsarchief in Kampen, waarnaar scenarist Jeanine Cronie uitgebreid onderzoek heeft gedaan.

En ze noemden me… Dientje! is bedacht en geschreven door Jeanine Cronie en geregisseerd door Martin Rombouts. Met de stemmen van ‘Ntianu Stuger, Rifka Lodeizen, Jaap Spijkers, Felix Burleson, Alicia Boedhoe, Keja Klaasje Kwestro, Hannah van Lunteren, Manoushka Zeegelaar Breeveld, David Lucieer, Arian Foppen en Carine Crutzen.

 

Oordeel

En ze noemden me … Dientje! is een verhalende podcast over vrijheid in tijden van slavernij. Het verhaal is fictief, maar wel gebaseerd op waargebeurde verhalen. Juist door het persoonlijke verhaal van één meisje komt deze periode uit de geschiedenis tot leven voor kinderen. Ook is het goed te gebruiken als aanleiding voor gesprekken thuis of in de klas over slavernij.

De podcast bestaat uit zes afleveringen. Elke aflevering duurt tussen de 8 en 14 minuten. Mooi voor een dagelijks luistermoment, of luister alle afleveringen in een keer… Na de eerste aflevering wil je namelijk zeker weten hoe het met Kwasibi gaat…

 

 

Leeftijdsadvies

Beluister de podcast met kinderen vanaf ca. 9 jaar.


Beluister de podcast op zapp!