Hoe zorg je ervoor dat je kind zich geen uitzondering voelt?
Het opvoeden van je kind( of kinderen) is iets persoonlijks. Jij bepaalt immers welke waarden en normen je meegeeft aan je kind en welke regels gelden. Hierdoor kan het voorkomen dat je kind al iets mag wat andere kinderen nog niet mogen. Denk aan afspraken over snoepen, opblijven, huiswerk maken enz.
Dat je kind soms minder mag dan vriendjes en klasgenootjes is misschien niet leuk voor je kind. Is dat dan een reden om toe te geven? Dat bepaal jij.
Mediaopvoeding betekent net als opvoeden: keuzes maken in het welzijn van je kind. Daar is een kind op de korte termijn misschien niet gelukkig mee, maar als ouder ben je niet alleen met het geluk van je kind op korte termijn bezig, maar ook op lange termijn.
Tips voor wie vaak discussies heeft met zijn kind
Geeft je kind vaak aan ontevreden te zijn over wat je kind wel en niet mag? Tip: praat in elk geval met je kind / kinderen over de gemaakte afspraken. Vertel waarom je die afspraken hebt gemaakt en laat je kind vertellen waarom hij of zij het anders zou willen zien. Kortom, houd samen de afspraken nog eens tegen het licht. Is het onredelijk om je kind nog af te schermen? Of is het juist goed voor je kind om nog even geen mobiele telefoon te hebben? Welke (kleine) stappen kun je nemen om binnen een bepaalde periode wel tot een nieuwe afspraak te komen? Juist zo’n gesprek kan helderheid geven over de achterliggende redenen. Zowel voor jou als ouder/ verzorgende of voor het kind.
Maar iedereen zit op TikTok!
Kinderen onder de 13 jaar kunnen officieel geen account aanmaken op social media als TikTok of Instagram. Dit is juist ook om kinderen (tegen zichzelf) te beschermen. De realiteit is dat er kinderen zijn die zich wél begeven op social media. Al dan niet stiekem.
Het is aan jou als ouder om hierin een eigen afweging te maken. Informeer je over het social media platform:
- hoe wordt data verzameld op Insta en TikTok
- wat wordt er gedeeld
- hoe gaat het om met de leeftijd van kinderen
- welke filmpjes krijg je voorgeschoteld dankzij het algoritme etc.
Denk goed na wat jij hiervan vindt en praat erover. Met je (ex)partner én met je kind.
Wees vooral geïnteresseerd in de behoefte van je kind. Waar komt het vandaan? Waarom wil je kind op TikTok? Wat wil hij of zij doen? Is je kind bang om iets te missen? Maak op basis van dat gesprek én de informatie die je hebt over TikTok (of een ander medium) een afweging waar jij en je partner achter staan en bespreek dit met je kind. Onderzoek samen wat wél kan.
Samen het gesprek aangaan over mediagebruik en gedrag online kan lastig zijn
Vind je het lastig om te praten over het hebben van een eigen telefoon, online zijn of hoe je je moet gedragen op social media? Misschien zijn de Mediajungle Kletskaarten wat voor jullie!
Wil je als ouder meer weten over dit onderwerp? Tijdens de Week van de Mediawijsheid organiseren we op 12 november 2024 een online webinar in samenwerking met de bibliotheken in Nederland. Meld je HIER gratis aan. Tot dan!